Cardurile de credit, la mare căutare în țara noastră: ce planuri au românii cu banii
Trei din zece români au carduri de credit, arată datele unui sondaj recent, realizat de Finzoom în rândul utilizatorilor de internet din România.
Se pare că deținerea unui card de credit în România echivalează cu a avea o plasă de siguranță, niște bani albi pentru zile negre, cum le place unora să spună. Prin urmare, conform sondajului, majoritatea celor intervievați afirmă că au achiziționat un astfel de card pentru a avea o rezervă de bani, iar când vine vorba de folosirea cardurilor de Credit, achizițiile cu plata în Rate se află în topul preferințelor.
De ce apelează românii la această soluție
Una dintre întrebările chestionarelor adresate respondenților a vizat și motivația care îi determină pe oameni să dobândească un astfel de instrument financiar.
Astfel, cei mai mulți dintre românii care au răspuns chestionarelor au vorbit despre nevoia de a avea acces la o sumă de rezervă (32%), pe locul doi fiind intenția de a face achiziții importante (de exemplu electrocasnice) cu plata amânată.
Atunci când își aleg un card bancar, oamenii au câteva valori de referință în funcție de care fac departajarea de produse și oferte disponibile pe piață. Cel mai important aspect la care majoritatea românilor se uită este dat de rata fără dobândă.
„În ceea ce privește caracteristicile cardului de Credit pe care românii le consideră cele mai importante, Rata dobânzii se află abia pe locul 3 (18% dintre respondenți), taxele și comisioanele pe locul 2 (22% dintre respondenți), iar pe primul loc este sistemul de Rate fără dobândă – nominalizat de 25% dintre respondenți. În prezent, oferta de pe piața din România include carduri de Credit cu între 3 și 24 de Rate fără dobândă. Una dintre cele mai avantajoase oferte este cea a CEC Bank, care oferă până la 24 de Rate fără dobândă clienților săi, la orice comerciant din țară sau din străinătate”, explică realizatorii studiului citat.
De asemenea, în privința modului de utilizare al cardului de credit, majoritatea românilor fac achiziții de electrocasnice, arată aceeași analiză. În această categorie avem 19% dintre respondeți, după care avem plățile la supermarket (18%) și achizițiile Online (17%).
Doar 11% dintre respondenți au spus că folosesc cardul de Credit pentru retrageri de numerar, cunoscut fiind faptul că în cazul retragerilor, nu se mai aplică beneficii precum perioada de grație, iar majoritatea băncilor percep dobânzi mai mare decât pentru plățile la comercianți.
30% din cei care au răspuns sondajului Finzoom au deja un card de Credit, 70% au cel puțin un card de Debit, în timp ce 24 % dintre respondenți spun că nu au niciun card.
Sondajul privind utilizarea cardurilor de Credit a realizat Online, de Finzoom, la cererea CEC Bank, în luna septembrie, pe un eșantion de peste 2.000 de respondenți din toată țara.